THCH – Fakta om tetrahydrocannabihexol

THCH (tetrahydrocannabihexol) är en relativt nyupptäckt cannabinoid som tillhör samma kemiska familj som THC. Trots sin kemiska likhet skiljer sig THCH från klassisk THC genom sin struktur och potentiellt starkare effekter. På denna sida går vi igenom vad THCH är, hur det framställs, dess psykoaktiva egenskaper, lagliga status i Sverige, och vad forskningen säger. Informationen är baserad på tillgänglig vetenskap, myndighetsdata och expertanalyser.

Vad är THCH?

THCH står för tetrahydrocannabihexol och är en cannabinoid som först isolerades 2020 av italienska forskare. Den tillhör samma grupp av föreningar som THC, men skiljer sig genom en längre sidokedja (hexyl istället för pentyl). Denna kemiska skillnad påverkar hur ämnet binder till kroppens endocannabinoida receptorer, vilket tros leda till starkare effekter.

THCH är en naturligt förekommande substans i cannabisplantan, men i mycket små mängder. För att få fram tillräckliga mängder används därför ofta kemisk syntes från andra cannabinoider, som CBD eller THC.

Effekter och potens

Användarrapporter och tidig forskning tyder på att THCH har psykoaktiva effekter som är starkare än de från klassisk THC (Δ9-THC). I vissa fall uppskattas effekterna vara 10 till 20 gånger mer potenta, även om detta inte är vetenskapligt bekräftat i mänskliga studier.

De vanligaste beskrivna effekterna inkluderar:

  • Stark eufori och glädjekänslor
  • Kroppslig avslappning
  • Förändrad sinnesperception
  • Ökad kreativitet

Eftersom THCH är en så ny substans finns det begränsade studier kring dess exakta verkningsmekanism. Det är dock tydligt att det påverkar CB1-receptorerna i hjärnan, på liknande sätt som andra psykoaktiva cannabinoider.

Hur framställs THCH?

I sin naturliga form finns THCH endast i spårmängder i cannabisplantan. För att producera THCH i användbara mängder krävs syntetisering i laboratoriemiljö. Denna process innebär ofta att man omvandlar andra cannabinoider, som CBD, till THCH med hjälp av katalytiska reaktioner.

Det är viktigt att THCH endast framställs i certifierade laboratorier som följer god tillverkningssed (GMP), eftersom oren syntes kan leda till föroreningar eller restkemikalier i slutprodukten.

Är THCH lagligt i Sverige?

Enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten är THCH sedan 10 december 2024 klassat som en hälsofarlig vara i Sverige, vilket gör det olagligt att sälja eller inneha substansen. Detta innebär att THCH inte längre får marknadsföras som en laglig cannabinoid på den svenska marknaden.

Klassningen sker enligt lagen (1999:42) om förbud mot vissa hälsofarliga varor, som hanteras av Folkhälsomyndigheten i samråd med polis och Tullverket.

Biverkningar och risker

På grund av THCH:s höga potens kan biverkningar vara mer uttalade än hos klassisk THC. Vanliga rapporterade bieffekter inkluderar:

  • Yrsel och illamående
  • Ökad ångest eller oro
  • Paranoia vid höga doser
  • Förhöjd hjärtfrekvens
  • Koncentrationssvårigheter

Det är ännu oklart vilka långsiktiga risker som är förknippade med THCH. Användning bör ske med stor försiktighet, särskilt hos individer med psykisk ohälsa eller låg tolerans mot cannabinoider.

Vad säger forskningen?

Eftersom THCH är en relativt ny substans finns det mycket lite publicerad forskning. Den mest kända studien är den som isolerade THCH och THCP i Italien 2020 (Citti et al.). Forskningen visade att längre sidokedjor hos cannabinoider kan ha högre affinitet till kroppens CB1-receptorer.

Mer forskning behövs för att avgöra THCH:s medicinska potential, säkerhetsprofil och interaktion med andra substanser.

Syns THCH i drogtest?

Ja. THCH har en liknande struktur som THC och metaboliseras på ett sätt som kan utlösa ett positivt resultat i standardiserade urinprov. Detta gäller även snabbtester som används av arbetsgivare och polis.

Endast laboratorieanalyser med hög precision, t.ex. GC-MS eller LC-MS/MS, kan i vissa fall särskilja THCH från andra cannabinoider.

Behöver du stöd?

Om du eller någon du känner har problem med cannabinoidanvändning, kontakta Drogfri.se eller ring 020-91 91 91 (Droghjälpen). Samtalet är anonymt och kostnadsfritt.